Theo Bosboom Natuurfotografie

Workshops

          English see bottom of the page! 

Programma 2e helft 2018

 

Met veel plezier ben ik in 2014 gestart met het geven van workshops. Ik vind het heel leuk en inspirerend om mijn kennis en ervaring te kunnen delen met fotografen die willen leren en verder willen komen met hun fotografie. 

 

Tot eind 2018 staan nog de volgende workshops op het programma:

 

Masterclass juffers en libellen

Workshop 'mijn project'

Workshop De kunst van het kijken (eendaags)

 

Kijk hieronder voor meer informatie

 

Masterclass juffers en libellen (nog 1 plek!)

Ook deze zomer geef ik één keer een masterclass waterjuffers en libellen voor een kleine groep macro liefhebbers.

 

In mijn boek Dromen van wildernis is een volledig hoofdstuk gewijd aan de libellen en waterjuffers, twee insectensoorten die me al jarenlang inspireren. De vliegbeelden en veel van de andere foto’s zijn gemaakt bij een onbekend klein ven in het Oosten van Nederland, waar je bijna struikelt over de grote aantallen juffers en libellen.

 

Ik heb opnieuw toestemming van de beheerder om dit jaar één keer voor een kleine groep fotografen (maximaal 5 personen) een workshop te geven op het terrein, om ook anderen de kans te geven te profiteren van de bijzondere omstandigheden ter plekke. Ik zal deze dag laten zien hoe je het beste te werk kunt gaan om deze insecten goed te fotograferen, waarbij we zowel close-ups, actiefoto’s als habitatshots zullen behandelen. Halverwege de dag lunchen we in een leuk restaurant. Na deze unieke workshop weet je goed hoe je zelf te werk moet gaan en het staat je uiteraard vrij om daarna zelf regelmatig terug te gaan naar het gebied om te fotograferen. Bij slecht weer zullen we naar een in overleg te prikken datum later in de zomer uitwijken en als we niet op zijn minst tientallen juffers en/of libellen zien krijg je je geld terug!

 

Wanneer: vrijdag 29 juni 2018 van 9.00 uur tot 17.00 uur

Deelnemers: maximaal 5

Prijs: 225 euro p.p., inclusief BTW en inclusief lunch (prijs is hoger dan normaal, door het beperkte aantal deelnemers)

Locatie: in Oost Nederland, nader bekend te maken na opgave

 

Meld je aan door me een email te sturen met je NAW gegevens en telefoonnummer (wie het eerst komt, die het eerst maalt).

 

Workshop Mijn project (nieuwe groep)

Inmiddels zijn er al drie groepen met veel plezier bezig met deze nieuwe workshop en ik ben erg enthousiast over de resultaten! De workshop is speciaal gericht op fotografen die al wat meer gevorderd zijn en die op zoek zijn naar meer verdieping en meer mogelijkheden om iets met hun fotografie te doen.

 

Een van de manieren om verder te komen met je fotografie, is om je tanden te zetten in een wat langer lopend project. Dat kan een fotoverhaal zijn, een portfolio over een bepaald gebied of onderwerp of een wat meer kunstzinnig project binnen een thema. Wat je er vervolgens mee van plan bent maakt niet zoveel uit. Je kunt proberen iets gepubliceerd te krijgen in een mooi tijdschrift, je kunt fotograferen voor een fotoboek, een expositie of een fotowedstrijd, of je kunt het puur voor jezelf doen zonder verdere plannen of ambities. Waar het om gaat is dat je intensief met een gekozen thema bezig gaat, dat je erover gaat nadenken hoe je dit het beste in beeld kunt brengen – met voldoende afwisseling – en dat je door je te focussen tot andere beelden en tot meer verdieping komt.

 

In de nieuwe workshop gaan we onder mijn leiding met een kleine groep van maximaal 5 fotografen gedurende ongeveer 9 of 10 maanden intensief werken aan een zelf gekozen project. Het fotograferen doe je zelf, maar tijdens de vier bijeenkomsten en desgewenst ook tussentijds krijg je feedback over en begeleiding bij de keuze en afbakening van je project, de voortgang en de obstakels, de tussentijdse resultaten en de presentatie van het eindresultaat. Door het werken in een groep kun je ook zien hoe de anderen het aanpakken en waar ze tegenaan lopen, ook dat is erg leuk en leerzaam! Uiteraard kunnen de deelnemers ook elkaar feedback en tips geven, waardoor de bijeenkomsten nog waardevoller worden.

 

De bijeenkomsten vinden plaats in Zevenaar (of een andere plek in de buurt van Arnhem) op een doordeweekse avond. De datums voor de eerste twee bijeenkomsten staan vast; de andere twee datums zullen we in overleg prikken met de groep zodat iedereen aanwezig kan zijn.

 

Tijdens de eerste bijeenkomst krijgen jullie uitleg over de aandachtspunten bij het maken van series en portfolio’s en presenteert iedereen zijn ideeën voor het project. De definitieve keuze wordt daarna binnen een week gemaakt, waarna iedereen van start gaat. Bij de twee tussentijdse bijeenkomsten krijgt iedereen feedback op de tussentijdse resultaten en desgewenst hulp bij het oplossen van problemen. Met de feedback kun je weer vooruit en krijg je hopelijk weer extra inspiratie voor je project. Ook kan het leiden tot een verdere afbakening of bijstelling van de projectomschrijving. Daarnaast is het kijken naar en reageren op de projecten van de anderen leerzaam en inspirerend.

 

Bij de slotbijeenkomst presenteert en evalueert iedereen zijn project. Ook wordt er gekeken welke wensen en mogelijkheden er eventueel zijn om iets met de beelden te doen en hoe dit het beste kan worden aangepakt. Iedere deelnemer krijgt van mij een eindevaluatie met feedback en tips; we sluiten af met een gezamenlijk drankje!

 

Voor wie: (enigszins) gevorderde fotografen die weten hoe hun camera werkt, die al enige tijd fotograferen en die zich verder willen ontwikkelen als fotograaf. Een open houding is belangrijk, omdat er ‘live’ feedback en opbouwende kritiek gegeven zal worden op de foto’s uit de projecten. Ook wordt actieve interesse in de projecten van de anderen op prijs gesteld, want dat maakt de bijeenkomsten extra waardevol. De workshop is een mooi vervolg op ‘De kunst van het kijken’, maar het is niet verplicht om die workshop al gevolgd te hebben.

 

Waar: Campanile Zevenaar of een andere vergaderlocatie in de omgeving Arnhem

Wanneer: 13 september 2018, 19 december 2018 en twee andere datums in 2019 (in overleg te bepalen), steeds van 19.00 tot 22.00 uur. 

Deelnemers: minimaal 4 en maximaal 5

Prijs: 479 euro, inclusief BTW

Inbegrepen: intensieve begeleiding tijdens de vier bijeenkomsten, koffie, thee en water tijdens de bijeenkomsten en een ander drankje naar keuze bij de slotbijeenkomst, schriftelijke feedback op uitgewerkt projectvoorstel, mogelijkheid van tussentijdse vragen per mail of telefoon, tips voor het eventueel publiceren of exposeren van de project resultaten.

Aanmelden: per email (graag naam, adres, telefoonnummer en naam workshop noemen). Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Ruim van te voren ontvang je alle nadere informatie over de workshop.

 

  

De kunst van het kijken (1 dag) -  19 oktober 2018 

 

Het maken van een mooie foto begint met het zien ervan in het veld. Als je goed fotografisch kunt kijken en als fotograaf creatief kunt denken, heb je een veel grotere kans om bijzondere beelden te maken en om je van anderen te onderscheiden. En dat is prettig als je méér wilt met je fotografie. De concurrentie is tegenwoordig immers heel groot en het wordt steeds lastiger om op te vallen met je foto’s.

 

De kunst van het kijken is naar mijn (niet wetenschappelijk onderbouwde) mening deels een kwestie van talent (de een gaat het makkelijker af dan de ander) en deels een kwestie van training. Tijdens de workshop  zal ik de deelnemers trainen in het ontwikkelen van het fotografisch kijken en het stimuleren van de fotografische creativiteit. Daarbij gaat het niet zozeer om het leren van trucjes (zoals het bewegen van de camera tijdens een opname), want die gaan meestal snel vervelen. Het gaat meer om het leren ontwikkelen van een eigen manier van kijken (een frisse blik) en het gebruik van originele invalshoeken om een onderwerp te fotograferen. De techniek speelt daarbij een ondergeschikte rol.  De workshop is gericht op fotografen die al weten hoe hun camera werkt en al een tijdje fotograferen, maar die nu graag een volgende stap willen zetten in hun ontwikkeling. 

 

De workshop wordt gehouden op de Posbank, een van de mooiste plekken van Nederland. We beginnen om 9.00 uur met een uitgebreide theoriesessie waarbij we heel veel beelden bekijken en bespreken en waarin je uitgebreide tips krijgt om je eigen fotografie spannender, creatiever en beter te maken. Na de lunch gaan we oefenen in het veld met een paar gerichte opdrachten. Aan het einde van de middag sluiten we af met een gezamenlijke bespreking van de gemaakte beelden en een terugblik.

 

Wanneer en waar: Vrijdag 19 oktober 2018 van 9.00 tot 17.15 uur (Posbank) 

 

Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 9

 

Prijs: 169 euro p.p. inclusief BTW

 

Inbegrepen: begeleiding tijdens de workshop,  een lekkere lunch, koffie, thee en water

 

Aanmelden: per email (graag naam, adres, telefoonnummer en naam en datum workshop noemen). Ruim van te voren ontvang je alle nadere informatie over de workshop. Wie het eerst komt, die het eerst maalt.

 

   

Privé workshop

Het is ook mogelijk om Theo te boeken voor een privé workshop voor een of twee mensen. Zo´n workshop kan overal in Nederland worden gehouden en heeft als grote voordeel dat je exclusieve aandacht krijgt en dat de workshop volledig kan worden toegesneden op je eigen wensen, waardoor je in korte tijd veel kunt leren. De kosten bedragen 399 euro voor een halve dag en 725 euro voor een hele dag bij een workshop voor één persoon en 275 euro p.p. voor een halve dag en 449 euro p.p voor een hele dag bij een workshop voor twee personen. Deze bedragen zijn inclusief BTW. Ook reiskosten zijn inbegrepen indien de locatie van de workshop is gelegen binnen een afstand van 100 km vanaf Arnhem, anders worden die in rekening gebracht tegen 0,19 euro per km. Neem vrijblijvend contact met me op als je geïnteresseerd bent en de mogelijkheden wilt bespreken.

 

 

 

 

Workshops for groups

 

Because the workshops mentioned here above will be given in the Netherlands in the Dutch language, the text is in Dutch too. If you want me to give a workshop in English or German for a photoclub or other group, you can always contact me.

 

Private workshop 

It is also possible to book Theo for a private workshop with one or two people. Such a workshop can be held anywhere in the Netherlands and has the big advantage that you will get exclusive attention and can draft the workshop especially to your wishes, so you can learn a lot within a short timeframe. The costs are 399 euro (incl. VAT) for half a day and 725 euro (incl. VAT) for a full day for a one person workshop and 275 euro (incl. VAT) pro person for half a day and 449 euro (incl. VAT) for a full day for a workshop for 2 persons. Travel expenses are included in case the location of the workshop is within a distance of 100 km from Arnhem, the Netherlands. Workshops in English or German are also possible. Please contact me in case you are interested or want to discuss the possibilities.