Inmiddels zijn er al talrijke groepen ‘afgestudeerd’ en zijn er enkele groepen bezig met de workshop. Kortom, de workshop Mijn project voorziet in een behoefte. Ik ben zelf heel enthousiast over de resultaten van de deelnemers! De workshop is speciaal gericht op fotografen die al wat meer gevorderd zijn en die op zoek zijn naar meer verdieping en meer mogelijkheden om iets met hun fotografie te doen.
Een van de manieren om verder te komen met je fotografie, is om je tanden te zetten in een wat langer lopend project. Dat kan een fotoverhaal zijn, een portfolio over een bepaald gebied of onderwerp of een wat meer kunstzinnig project binnen een thema. Wat je er vervolgens mee van plan bent maakt niet zoveel uit. Je kunt proberen iets gepubliceerd te krijgen in een mooi tijdschrift, je kunt fotograferen voor een fotoboek, een expositie of een fotowedstrijd, of je kunt het puur voor jezelf doen zonder verdere plannen of ambities. Waar het om gaat is dat je intensief met een gekozen thema bezig gaat, dat je erover gaat nadenken hoe je dit het beste in beeld kunt brengen – met voldoende afwisseling – en dat je door je te focussen tot andere beelden en tot meer verdieping komt.
Sinds enkele jaren werk ik zelf als fotograaf voornamelijk aan projecten: ik vind het erg leuk en bevredigend om te doen, het is fijn om een duidelijke focus te hebben en mijn fotografie krijgt er voor mijn gevoel meer diepgang door. Ook is het makkelijker om de beelden gepubliceerd te krijgen. Inmiddels zijn verschillende series van me in National Geographic (NL) verschenen en zijn mijn fotoverhalen in tal van andere tijdschriften en kranten gepubliceerd. Ook zijn 3 van mijn beeldverhalen bekroond bij de Zilveren camera en heb ik in 2017 met een serie de Fred Hazelhoff portfolio award gewonnen. Ook ben ik jarenlang een van de begeleidend fotografen geweest bij de Marius van der Sandt beurs, waarbij jonge fotografen zich eveneens op een fotoproject hebben gestort. Dus ik geloof dat ik inmiddels nuttige ervaring en kennis opgedaan heb bij het werken in projecten, die ik graag met jullie wil delen.
In de nieuwe workshop gaan we onder mijn leiding met een kleine groep van maximaal 5 fotografen gedurende ongeveer 12 maanden intensief werken aan een zelf gekozen project. Het fotograferen doe je zelf, maar tijdens de vier bijeenkomsten en desgewenst ook tussentijds krijg je feedback over en begeleiding bij de keuze en afbakening van je project, de voortgang en de obstakels, de tussentijdse resultaten en de presentatie van het eindresultaat. Door het werken in een groep kun je ook zien hoe de anderen het aanpakken en waar ze tegenaan lopen, ook dat is erg leuk en leerzaam! Uiteraard kunnen de deelnemers ook elkaar feedback en tips geven, waardoor de bijeenkomsten nog waardevoller worden.
De bijeenkomsten vinden plaats in (de buurt van) Arnhem) op een doordeweekse avond. De datum voor de eerste bijeenkomst staat vast; de andere drie datums zullen we in overleg prikken met de groep zodat iedereen aanwezig kan zijn. Door de kleine groepen is het eenvoudig om aan de corona regels te voldoen tijdens de bijeenkomsten. Mocht live samenkomen onverhoopt een keer niet mogen, dan kan de bijeenkomst online plaatsvinden.
Tijdens de eerste bijeenkomst krijgen jullie uitleg over de aandachtspunten bij het maken van series en portfolio’s en presenteert iedereen zijn ideeën voor het project. De definitieve keuze wordt daarna binnen een week gemaakt, waarna iedereen van start gaat. Bij de twee tussentijdse bijeenkomsten krijgt iedereen feedback op de tussentijdse resultaten en desgewenst hulp bij het oplossen van problemen. Met de feedback kun je weer vooruit en krijg je hopelijk weer extra inspiratie voor je project. Ook kan het leiden tot een verdere afbakening of bijstelling van de projectomschrijving. Daarnaast is het kijken naar en reageren op de projecten van de anderen leerzaam en inspirerend.
Bij de slotbijeenkomst presenteert en evalueert iedereen zijn project. Ook wordt er gekeken welke wensen en mogelijkheden er eventueel zijn om iets met de beelden te doen en hoe dit het beste kan worden aangepakt. Iedere deelnemer krijgt van mij een eindevaluatie met feedback en tips.
Voor wie: (enigszins) gevorderde fotografen die weten hoe hun camera werkt, die al enige tijd fotograferen en die zich verder willen ontwikkelen als fotograaf. Een open houding is belangrijk, omdat er ‘live’ feedback en opbouwende kritiek gegeven zal worden op de foto’s uit de projecten. Ook wordt actieve interesse in de projecten van de anderen op prijs gesteld, want dat maakt de bijeenkomsten extra waardevol. De workshop is een mooi vervolg op ‘De kunst van het kijken’, maar het is niet verplicht om die workshop al gevolgd te hebben.
Waar: vergaderlocatie in Arnhem of omgeving
Wanneer: start op donderdagavond 13 januari 2022 en daarna drie andere datums in 2022 (in overleg te bepalen), steeds van 19.00 tot 22.00 uur. Indien noodzakelijk kunnen bijeenkomsten ook online worden gehouden.
Deelnemers: minimaal 4 en maximaal 5
Inbegrepen: intensieve begeleiding tijdens de vier bijeenkomsten, koffie, thee en water tijdens de bijeenkomsten, feedback per email op uitgewerkt projectvoorstel, mogelijkheid van tussentijdse vragen per mail of telefoon, tips voor het eventueel publiceren of exposeren van de project resultaten.