Veel fotografen vinden het leuk om deel te nemen aan fotowedstrijden, of dat nu de foto van de maand verkiezing is bij een lokale fotoclub of een internationale fotowedstrijd met vele duizenden inzendingen. Een prijs winnen kan een mooie erkenning vormen voor je werk, het kan ervoor zorgen dat je foto door een groot publiek gezien wordt en in sommige gevallen kan het zelfs deuren openen. Last but not least is het gewoon leuk om te doen en kun je er veel van leren over je eigen fotografie.
Wat veel fotografen lastig vinden is het selecteren van de juiste foto’s om in te zenden. Een foto die binnen je familie of op social media erg wordt gewaardeerd, is niet noodzakelijkerwijs een foto die het ver gaat schoppen bij een fotowedstrijd. Ook vinden fotografen het nogal eens moeilijk om de regels te begrijpen en goed toe te passen, met name op het gebied van beeldbewerking. Ten slotte zijn er inmiddels zoveel wedstrijden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Waar moet je nu aan meedoen en welke fotowedstrijden kun je het beste mijden?
Als succesvol deelnemer aan fotowedstrijden én als veel gevraagd jurylid (onder meer bij Wildlife photographer of the year, European Wildlife photographer of the year, Asferico, Lowland en Roots) heb ik inmiddels veel kennis en ervaring opgedaan, die ik tijdens deze gloednieuwe avondworkshop graag met jullie wil delen. We zullen tijdens de workshop met een vrij kleine groep (maximaal 6 personen) ingaan op de do’s en don’ts van fotowedstrijden, waarbij ook de ethische regels aan bod komen. Iedere deelnemer mag een selectie beelden voorleggen, waarvan ik steeds – met hulp van de rest van de groep – zal aangeven welke beelden het meest kansrijk zijn. Ook zal ik uitleggen hoe de jurering bij (grote) wedstrijden in zijn werk gaat en waar je als deelnemer allemaal op moet letten. Al met al een leuke, leerzame en inspirerende avond voor iedereen die wel eens meedoet aan fotowedstrijden of overweegt om dat te gaan doen.
Lees verder op:
Workshop Meedoen aan fotowedstrijden, zo doe je dat! (12 mei 2021, online)